Interview door Riet van Dorst voor wijkblad “De Zeeheld”.
Marius Broeders Circus, variété, straattheater en muziek.
Podium – werkplaats – caravans.
Nadat ik me langs een ‘trommel-percussie-fiets’ loods en bijna opbots tegen de “Vonkende Veelvraat” word ik in één van de twee caravans van Marius ontvangen. Deze mancave pronkt midden in zijn werkplaats. Uit de schappen steken uitpuilende koffers, gevuld met decor spullen, artiesten kleding en attributen. Nee, Marius doet niet aan ont–spullen. Elk snoertje, draadje, stuk hout, blik of dopje kan gebruikt worden voor zijn ambachtelijke muziekinstrumenten.
Als jongetje kon hij al niet stilzitten. De gekregen pen moest eerst uit elkaar gehaald worden en dan pas werd die gebruikt om te schrijven. Op zijn 14ejaar kocht hij, met het geld van zijn eerste vakantiebaantje, gereedschap. Zijn leven lang heeft Marius werkplaatsen gehad. Dat was nog belangrijker dan een woonplek.
DOEN,… onderzoeken hoe iets werkt en “Van-Niks” iets moois maken, is zijn devies.
Circus Caprioli
Hij volgde de opleiding tot drama docent in Leeuwarden. Trok muziekmakend door Europa en ontdekt dat clownerie, improviseren en interactie met het publiek hem ligt. Na 5 jaar als dramadocent gewerkt te hebben, komt Marius in 1984 bij Circus Caprioli terecht. Een straatcircus met 2 muzikanten en 4 circusartiesten.
Jongleren, acrobatiek, clownerie, live muziek etc. Ze leren door vooral zelf te DOEN. “Juist de veelzijdigheid in dit circus spreekt me aan. De ene keer ben ik spreekstalmeester, dan clown, dan weer muzikant of een of ander theatraal typetje. Me snel verkleden en in een andere rol kruipen, vind ik heerlijk.”
“Nieuwe acts bedenken en meteen, met publiek erbij, uitvoeren. Niet teveel repetities, want juist dankzij de reactie uit het publiek groeit het programma. Afstemmen en handelen in dat specifieke moment en inspelen op onverwachte gebeurtenissen.”
“Die vrijheid is juist onze kracht!” verzekert Marius mij met stelligheid. “We zijn niet snel van de wap, wanneer het bijvoorbeeld anders gaat. En zijn ook niet bang dat het “fout” kan gaan. We improviseren en dagen elkaar en het publiek uit.”
Uit het zestal ontstond een tweetal. Met diverse programma’s, waaronder De Verschrikkelijke Mendozies. Spannende Stoere Mannen, die acts opvoeren met een grote dosis humor, zoals vuur spuwen, over glasscherven lopen, in touwen hangen en boeienkoning taferelen. Tot 2022 heeft dit duo door heel het land gespeeld. Ook de liefde voor de clown bleef bestaan in het clownsduo Floepie de Flapzak.
De Muzikale Smid
Met trots leidt Marius me naar zijn tweede caravan: zijn Walhalla, compleet verbouwd naar een muziek podium! Overal staan en liggen zijn muzikale uitvindingen/experimenten, die hij helemaal alleen bespeelt: De één-snarige Diddly Bo of de Acoustische Mechanische Leslie – trombone.
“Als De Muzikale smid laat ik zien, dat je met simpele (afval)dingen, lekkere muziek kunt maken. Ik demonstreer, leg alles uit en maak al improviserend de mooiste muziek. Als kleuter zag ik een clown met een schuiftrombone en ik weet nog precies welk deuntje hij speelde. Dát wilde ik. Op mijn 10e jaar krijg ik mijn geliefde schuiftrombone en op mijn 16e jaar een gitaar. Door de akkoorden kan ik vrijheid nemen en erbij zingen. Dát was helemaal wat het wezen moest!”
Het knutselen in werkplaatsen, het ambachtelijke en zijn muzikaliteit komen in De Muzikale Smid samen. Gecombineerd met zijn andere talenten: circus, theater, kleding en decor.
“De lol in het maken en de lol in het spelen. Mensen verbazen en plezier geven, laten ervaren dat er meer mogelijk is dan je denkt. Gewoon gaan DOEN! Het publiek enthousiasmeren,” aldus deze vrijbuiter.
“Met pensioen? Oh nee! Ik voel me nog steeds hetzelfde jongetje van de kleuterschool.”